Verkeerde foto bij je website link in een Facebook post? Zo kies je de juiste visual.

Probeer jij ook wel eens een bericht te posten op Facebook met daarin een link naar een website? Facebook selecteert dan automatisch een foto om bij dat bericht te plaatsen. Meestal is dat hartstikke handig. Maar soms plaatst Facebook de verkeerde foto bij je website link. Ontzettend frustrerend. Je hebt waarschijnlijk urenlang op die nieuwe pagina of dat nieuwe blogartikel gezwoegd. Dan wil je niet dat Facebook een of ander karig plaatje selecteert dat totaal geen relatie heeft met je onderwerp.

Hier is de oplossing.

Hoe kiest Facebook jouw afbeelding?

Helaas kan Facebook nog geen gedachten lezen, en moet het dus gokken welk plaatje het best past bij jouw website of artikel. Facebook kiest op basis van een aantal interne regels welk plaatje het meest relevant is. Zo moet een visual het liefst minimaal 200 x 200 pixels groot zijn. Heb je veel kleine afbeeldingen op je homepage staan, dan pakt Facebook automatisch degene die het meest in de buurt komt van de ideale afmetingen.

Gelukkig is het redelijk eenvoudig op te lossen; je moet Facebook een handje helpen door aan te geven welke afbeelding gebruikt moet worden. Dat gaat in 2 stappen.

Haal je website door de Facebook Debugger tool.

facebook-debugger -tool

Met de debugger tool kun je zien hoe Facebook jouw website “leest”. Je voert simpelweg jouw website URL in en Facebook laat je zien welke informatie het uit jouw site haalt.  Vervolgens kun je bij “og:image” alle afbeeldingen zien die Facebook op je pagina gevonden heeft. OG: staat hiervoor “open graph”, de taal waarin Facebook websites leest. Zolang je Facebook niet verteld welk van deze afbeeldingen jij graag wilt tonen,  kiest het uit deze plaatjes degene die de beste afmetingen heeft. Staat jouw afbeelding erbij, en heeft het ook de juiste afmetingen? Soms is het probleem simpelweg al opgelost doordat je jouw website door de debugger gehaald hebt.

Is dat niet zo, dan gebruiken we stap 2.

Vertel Facebook welke afbeelding gebruikt moet worden.

Is je website gebouwd in WordPress? Dan heb je geluk. Velen anderen zijn je al voor geweest, en daarom is er ook al een handige tool voor ontwikkeld.  Met de gratis plugin SEO van Yoast kun je supereasy zelf aangeven welke afbeelding jij wilt dat Facebook moet selecteren. Sowieso kan ik je aanraden om deze plugin te gebruiken omdat het ook een heleboel andere handige features heeft om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines.

wordpress-seo-yoast

Nadat je deze plugin hebt gedownload kun je bij het tabje ‘sociaal’ zelf de afbeelding uit je media bibliotheek aangeven die gebruikt moet worden. Even saven, en je bent helemaal ready to go.

De volgende keer dat je jouw website wilt promoten in een Facebook post toont Facebook netjes het plaatje dat jij wilt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *