marketing strategie

Een goede marketingstrategie lijkt vaak supersimpel. Het past vaak op een bierviltje, en de belofte ‘voelt’ gewoon goed.  Een goede strategie is alleen verdomd moeilijk om simpel te maken. En toch is dat precies wat er moet gebeuren om een strategie  werkbaar te maken.

Een succesvolle strategie voldoet aan de volgende  drie voorwaarden;
– Het is richtinggevend
– Het is richtinggevend
– En, het meest belangrijke; het is richtinggevend.

In mijn ervaring als marketeer ben ik gewend om regelmatig nieuwe strategieën, jaarplannen, strategische documenten, visiestukken en andere ‘zeer belangrijke documenten’ te maken.  Het opstellen van die strategieplannen loopt meestal volgens hetzelfde proces. Iedereen aan tafel neemt een hoop kennis mee en heeft een aantal theorieën of methoden om de strategie op papier te krijgen. Dat is  ‘het gereedschap’ waarmee je aan de slag gaat. Vervolgens probeert het team met deze gereedschappen een goedlopend verhaal te klussen. Soms lukt dat aardig, maar nog vaker verloopt dit proces moeizaam.

Twee redenen waarom je jouw strategie niet op papier krijgt

1. Het lukt niet om alles wat het bedrijf doet te beschrijven
2. De strategie wordt steeds complexer omdat er teveel informatie wordt toegevoegd

Beide punten hebben dezelfde menselijke oorsprong; De wens om de complexiteit van het probleem helemaal te beschrijven, en geen enkel “zeer belangrijke stuk informatie weg te laten.  Gelukkig is de oplossing dichtbij.  Juist het weglaten van informatie, en het de-compliceren van een probleem maakt de oplossing duidelijk. En daarom zijn deze gereedschappen zo handig. Ze bieden allemaal een sterk vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Ze geven een specifieke bril om naar een probleem te kijken. Een financiële bril beschrijft je strategie vanuit kosten en opbrengsten.  Een merkenbril kijkt specifiek naar de oorsprong van je organisatie, en bepaalt vanuit het merk het  meest logische pad naar succes. En met de bril van Michael Porter breng je de 5 krachten in de veranderende omgeving in kaart  en bepaal je hoe je daarop moet reageren.

Het punt is dat het eigenlijk weinig uitmaakt welke bril je kiest. Elke bril kijkt met een bepaalde blik naar je organisatie, en focused op een beperkt deel ervan.

Don´t worry about being incomplete, worry about being clear

Natuurlijk moet je daarbij veel informatie weglaten. En dat is precies waarom JIJ aan tafel zit bij deze meeting. JIJ bent toch immers de slimme, ervaren kracht in jouw organisatie. Jouw taak is het daarom niet om zoveel mogelijk informatie toe te voegen, maar juist om informatie te laten. Jij weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Weten welke informatie belangrijk is en welke het probleem alleen maar complexer maakt, is jouw meerwaarde.

Een goede strateeg is een de-complexer.

Het belangrijkste resultaat van een strategiedag is een goed lopend verhaal. Een verhaal met een logisch begin en een eind. En het belangrijkste resultaat van een goed verhaal is dat het richting geeft. Een goede strategie snijdt door alle complexiteit en wijst een helder punt op de horizon aan. Een strategie is daarom per definitie incompleet en biedt een eenzijdig beeld van de werkelijkheid. En daarmee wordt het ook een stuk simpeler.

Vreemde ogen dwingen

Het is erg lastig om tegelijk onderdeel te zijn van de discussie, als het proces te bewaken. Dit zijn namelijk twee totaal verschillende rollen in het proces. Het is daarom aan te raden om een extern persoon het proces te laten begeleiden. Deze persoon bewaakt het proces, en zorgt ervoor dat het team zich niet verliest in de complexiteit van het probleem. Dat hoeft helemaal geen dure externe adviseur te zijn. Zoek iemand in je organisatie die het leuk vind, en geef hem een duidelijke opdracht mee voor de dag; houd het simpel en zorg dat iedereen dezelfde bril ophoudt. Dat zal de kracht van je strategie substantieel verbeteren.